Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μπακλαβάς τυλιχτός


υλικά για 30 περίπου κομμάτια
1/2 κιλό φύλλα κρούστας (ή 4 φύλλα για κάθε ρολό)
1/2 κιλό καρύδι τριμμένο
125 γρ. βιτάμ
1,5  κ. σ. κανέλλα σκόνη
1 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
120 γρ. ζάχαρη

για το σιρόπι
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλλας
χυμό μισού λεμονιού 

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τον μπακλαβά. Στα σιροπιαστά γλυκά, το ένα υλικό πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό. Εδώ θα κρυώσουμε το σιρόπι, για να το ρίξουμε πάνω στα καυτά φύλλα, έτσι ώστε να μην μουλιάσουν και να παραμείνουν τραγανά.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα και την κανέλλα για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.

Τρίβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεταλλικό σκεύος.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα καρύδια, την τριμμένη φρυγανιά (μπορείτε να τρίψετε στο μπλέντερ αν δεν έχετε έτοιμη. Για μισή ποσότητα χρειάστηκα 5-6 φρυγανιές), τα κανελλογαρίφαλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Για τη μισή ποσότητα ένα κλασικό στενόμακρο πυρέξ είναι εντάξει. Για όλη την ποσότητα χρειάζεται το ταψί φούρνου.
Σε καθαρή επιφάνεια στρώνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε ελαφρώς παντού.
Από πάνω βάζουμε και δεύτερο φύλλο και ξαναβουτυρώνουμε.
Σκορπάμε λίγο από τη γέμιση να πάει παντού, αλλά όχι πολύ στην πάνω άκρη που θα καταλήξουμε στο τύλιγμα. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο είναι το "λίγο" με το μάτι, σκεφτείτε ότι το μίγμα σας θα το μοιράσετε σε τρία ρολά και σε κάθε ρολό θα ρίξετε 2 φορές γέμιση.
Βάζουμε ξανά 2 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα ελαφρώς.
Ξαναρίχνουμε γέμιση να πάει παντού.
Τώρα, τυλίγουμε προσεχτικά και σφιχτά από την κάτω προς την πάνω άκρη το ρολό μας. Σφίγγουμε και τυλίγουμε προσεχτικά για να μην σπάσει το φύλλο.
Αφού το τυλίξουμε, θα κόψουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι το πρώτο κομμάτι πλαγιαστά, έτσι ώστε να κάνουμε μπακλαβαδωτό σχήμα και βάζουμε στο μπωλ πάλι τα ρετάλια που έμειναν. Συνεχίζουμε να κόβουμε προσεχτικά ενώ κρατάμε το ρολό με το άλλο μας χέρι σταθερά και κοντά στο σημείο που κόβουμε ανά 3-4 εκατοστά περίπου.
Αφού το κόψουμε, παίρνουμε με σπάτουλα προσεχτικά 2-3 κομμάτια μαζί και τα τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθούν, κοντά το ένα με το άλλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές ή όσο έχουμε φύλλα και γέμιση, προσθέτοντας τα ρετάλια στην τελευταία στρώση.
Όταν τελειώσουμε, όσο βούτυρο έχει μείνει, το αλείφουμε πάνω στα φύλλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί μέχρι μέσα χωρίς να καεί απ' έξω. Αν χρειάζεται (που χρειάζεται), όταν πάρει χρώμα στο 20λεπτο, καλύψτε τον με αλουμινόχαρτο.
Αν ψήνετε σε πυρέξ, τσεκάρετε από κάτω αν έχει πάρει χρώμα. Αν δεν έχει πάρει, ψήστε λίγο παραπάνω ώρα και  χαμηλώστε τη σχάρα του φούρνου ώστε να ψηθεί και από κάτω.
Όταν ψηθεί, τον βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι να πάει παντού, με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Απολαμβάνουμε το τσιτσίρισμα που ακούγεται από την επαφή του σιροπιού με τα φύλλα.

Από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου