Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τα τσουρέκια της μαμάς μου!

Υλικά:

  • 1 & 1/2  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια
  • 6 αυγά (κρατάω έναν κρόκο για να αλείψω τα τσουρέκια στο τέλος)
  • 4 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 450 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια ζεστό νερό
  • 150 γραμμάρια γάλα
  • 250 γραμμάρια βιτάμ
  • 1/2 φακελάκι μαστίχα
  • 1/2 φακελάκι μαχλέπι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι
  1. Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το γάλα και το λιωμένο βιτάμ να ζεσταθούν αλλά όχι να κάψουν. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει η ζάχαρη.
  2. Θρυματίζουμε πολύ καλά στο μούλτι (ή ακόμα καλύτερα σε γουδοχέρι) το μαχλέπι και τη μαστίχα. Για να το βοηθήσουμε προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη.
  3. Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό (να το αντέχουμε στο χέρι μας) και τη προσθέτουμε στα άλλα υλικά.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα αλεύρι, και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ.
  5. Έπειτα προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω-ζυμώνω ελαφρά (με φορά απέξω προς τα μέσα) ώστε να πάει παντού το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Η ζύμη όταν τελειώσουμε θα συνεχίσει να κολλάει. Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και την κάνουμε μια μπαλίτσα.
  6. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 4 ώρες (ή την αφήνουμε όλη τη νύχτα)
  7. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη κόβω σε 6 κομμάτια, πλάθω πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλω και τα αλοίφω με κρόκο αυγού και ελάχιστο νερό.
  8. Τα αφήνω να ξαναφουσκώσουν.
  9. Έπειτα τα ψήνω πάνω σε λαδόκολλα  στους 180 βαθμούς για 30'-45'.

Σχόλιο: Φέτος είπα να κάνω τη πρώτη μου απόπειρα για να φτιάξω τσουρέκια. Έως τώρα τα έφτιαχνε η μητέρα μου και εγώ τα έτρωγα έτοιμα.  Πάντως ο κύριος λόγος που επέλεξα να κάνω τα συγκεκριμένα τσουρέκια ήταν ότι δε θέλουν ιδιαίτερο ζύμωμα. Η συνταγή είναι της μαμάς μου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου