Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ρουστίκ τάρτα μηλόπιτα

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο (περίπου μισή πλάκα ~110γραμμάρια) συν 2 κουταλιές της σούπας επιπρόσθετο
1 μεγάλο κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 φλιτζάνι καθαρισμένα καρύδια
4 μήλα
1/2 φλιτζάνι μαλακή μαύρη ζάχαρη
 κανέλλα
Το ασπράδι του αβγού


Προετοιμασία:

Με το χέρι ανακατεύουμε το αλεύρι, την λευκή ζάχαρη, το αλάτι και το 1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Θέλουμε η ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Μετά προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (μία-μία). Ζυμώνουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να μετατραπεί σε μία λεία μπάλα ζύμης. Κλείνουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την πιέζουμε μέχρι να γίνει επίπεδη και στρογγυλή. Βάζουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να σταθεί αλλά ταυτόχρονα να είναι και εύκαμπτη.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο.



Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.  Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και  προσθέτουμε τα μήλα  ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίζουν (περίπου 8-10 λεπτά). Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη τα μήλα και τη κανέλλα και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε με τα μήλα χωρίς να τα λιώσουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα υλικά μας να κρυώσουν.

Βγάζουμε την ζύμη από την πλαστική μεμβράνη και σε αλευρωμένη επιφάνια ανοίγουμε ένα στρογγυλό χοντρό φύλλο. Τοποθετούμε την ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και την τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε τα μήλα στο κέντρο της ζύμης και κλείνουμε την ζύμη μας δημιουργώντας πιέτες και αφήνοντας άνοιγμα στο κέντρο περίπου 6-7cm. Προσέχουμε να μην αφοίσουμε σχισμές στη ζύμη γιατί θα τρέξουν τα υγρά από τη γέμιση. Αλείφουμε το πάνω μέρος της μηλοπιτας μας με το ασπράδι και 
ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (190οC) μέχρις ότου ροδίσει η ζύμη για περίπου, 40 λεπτά. Βγάζουμε την μηλόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με άχνη για πιο φανταζί αποτέλεσμα και καταβροχθίζουμε! 



Σχόλιο: Με τις μηλόπιτες έχω αγάπη. Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι η καλύτερη μηλόπιτα είναι της μαμάς μου. Μέχρι που είδα μια φωτογραφία στο fb από μια μηλόπιτα-τάρτα και μου κόλλησε να τη δοκιμάσω. Η μόνη συνταγή που βρήκα που έμοιαζε με αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν αυτή . Την έφτιαξα και μπήκε στο τοπ 1 των μηλοπιτών. Μπορεί να ξεπέρασε και αυτή της μαμάς... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου